Munkavégzés a kánikulában
Ha az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést ad ki, egyúttal a Munkáltatónak is hőségriadót kell elrendelnie a Munkaterületeken.
A külső hőmérséklet előzetes tanulmányozásával (előrejelzésekből) a meleg kockázata becsülhető. A meleggel 27 Celsius fok felett már foglalkozni kell. A meleghez hozzá kell szokni, és ez időt igényel, különösen nehéz fizikai munkánál. Az adaptáció 4-14 napig is tarthat, fokozatosan növekvő terhelés mellett. Az adaptáció különösen fontos hosszabb szabadság után, vagy jelentősen különböző klímájú helyek közti utazáskor.
Bár az egyéni védőeszköz használatának kötelezettségeiből nem engedhet a Munkáltató a hőségben sem, mégis vannak olyan enyhítő tényezők melyeket jogszabályban lefektettek.
Ha a munkahelyi klíma zárttéri és szabadtéri munkahelyen a 24 °C (K) EH értéket meghaladja, a munkavállalók részére igény szerint, de legalább félóránként védőitalt kell biztosítani, ezen felül óránként legalább 5-10 perces szünetet biztosítani.
A melegben végzett munka kockázatai:Ilyen rizikófaktor lehet a hőmérséklet, a páratartalom, sugárzó hő (napsütés), vezetéses hő (például a talajból), légmozgás (38 Celsius fok alatt kedvező, e felett kedvezőtlen), munka intenzitása és időtartama, ruházat.
Személyi különbségek közé tartozik az életkor, az egészségügyi állapot, a víz-, alkohol-, kávé-, és gyógyszerfogyasztás.
Megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék elfogyasztásával a kiszáradás megelőzhető. Ennek jogszabályi hátterét a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet 7. § (10) bekezdése tartalmazza. Ennek alapján igény szerint, de legalább félóránként kell védőitalt biztosítani a munkavállalók részére zárttéri és szabadtéri munkahelyeken is meleg időben. Védőitalként a jogszabály 14-16 °C hőmérsékletű ivóvizet javasol, azonban más, alkoholmentes, legfeljebb 4 súlyszázalék cukortartalommal rendelkező italt is adhat a munkáltató.
Különösen ügyelni kell - például tűző napon történő munkavégzés esetén - a sugárzó hőnek is kitett munkavállalók folyadékveszteségének pótlására. A védőital biztosításán túl fontos a munkavállalók tájékoztatása, figyelmük felhívása a folyadékveszteség pótlásának szükségességére, a kiszáradás megelőzésére.
Általános tanácsok melegben végzett munkához:
A munkát a nap hűvösebb időszakára kell időzíteni, elkerülhetetlen esetben a munkavállalók részére a könnyű ruházat (pl. szalmakalap vagy fehér sapka) és az UV fényvédő krémek biztosítása,
Gyakori pihenők és folyadékpótlás
A munkások figyeljenek egymásra a tünetek felismerése érdekében
- A figyelemkoncentráció csökkenése miatt a veszélyes munkafolyamatok fokozott ellenőrzése.
- Az esetlegesen szükségessé váló elsősegélynyújtás feltételeinek biztosítása.
- A tartós hőhatás miatt a műszaki berendezések állapotának, a műszaki utasításokban rögzítettek szerinti, fokozott ellenőrzése, valamint szükség esetén az üzemeltetésben korlátozó intézkedések megtétele.
- A tűzveszély fokozódása miatt az érintett munkavállalók figyelmeztetése.