Méh- és darázscsípés veszélyei munkavégzés során

2017.06.21

A méh vagy darázscsípés legtöbbször nemcsak könnyen múló, hanem végzetes kimenetelű egészségkárosodást okozhat, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Fő osztálya fokozott elővigyázatosságot kér szabadtéren tevékenységet folytató munkáltatóktól és a munkát végző dolgozóktól.

Az elmúlt években egyre gyakoribb a munkáltatók által a munkavédelmi hatóságnak bejelentett méh vagy darázscsípés okozta halálos munkabaleset.

Főleg erdészeti, mezőgazdasági, építési munka során, illetve takarítás közben érte rovartámadás a munkavállalókat.

A méh vagy darázscsípés helyén kialakuló piros, fájdalmas duzzanat nagyon kellemetlen, leggyakrabban azonban veszélytelen. Fontos tudni ugyanakkor, hogy ha a rovarcsípést követ ő két napon belül a távolabbi bőrfelületen kiütések jelentkeznek, illetve légzési, keringési zavar és hasi panaszok lépnek fel, szakorvoshoz kell fordulni, mert ezek allergiás reakcióra utalnak. Legrosszabb esetben a csípés fél órán belül akár anafilaxiás sokkot is okozhat, ami azonnali sürgősségi ellátást igényel.

Egyszerű rovarcsípés esetén, a csípést viszketéscsillapítóval és gyulladás csökkentő kenőccsel érdemes kezelni,amennyiben végtagról van szó annak felpócolása javasolt.

Veszélyt jelent viszont, ha valaki véletlenül lenyeli a darazsat vagy a méhet. A szájban, garatban kialakuló duzzanat ugyanis elzárhatja a felső légutakat és légzési nehézséget, akár fulladást okozhat. Ilyen esetben nincs id ő mérlegelni: azonnal ki kell hívni a mentőt!

Szintén tragédiát okozhat, ha a csípést követ ő 30 percen belül életveszélyes, egész szervezetet érintő allergiás reakció, anafilaxia jelentkezik. Ilyenkor súlyos hasi görcs, hasmenés, hányás, testszerte megjelenő csalánkiütés, sápadtság, nyelési zavar, szédülés, ájulásérzés, szájban vagy szemben jelentkező duzzanat, köhögés, torokszorító érzés, sípoló vagy nehézlégzés, de akár eszméletvesztés is előfordulhat. Ez azonnali sürgősségi ellátást igényel: be kell adni a combizomba a betegnél lévő életmentő adrenalin injekciót (ha már tud az allergiájáról, általában magánál hordja), és azonnal mentőt kell hívni. Életveszélyes anafilaxiát egyébként hazánkban csak a méh és a darázs mérge okozhat, a többi rovar csípése csak jórészt ártalmatlan, helyi reakciót vált ki.

A méh- és darázscsípés megelőzése érdekében szükséges munkáltatói teendők és javaslatok:

A méh- vagy darázscsípés veszélyével érintett munkaterületeken végzett munkák előtt a munkáltatók tájékozódjanak a rovarcsípés kezelésével kapcsolatban a foglalkozásegészségügyi szolgálat orvosánál.Különösen fontos ez a rovarméregre érzékenyek esetében.A munkáltatóknak a munkavállalók által végzett munkafolyamatokat és munkaterületeket elemezve fel kell tárni mindazon lehetséges élőhelyeket illetve veszélyes körülményeket, amelyek méh/darázs általi hirtelen támadást eredményez. A munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében intézkedéseket kell tenni, különösen ott, ahol a munkaterület járművel történő megközelíthetősége korlátozott.

A munkaterületeken indokolt kerülni az egyedül végzett munkát, hogy időben felismerésre kerüljön az esetleges rosszullét. Segítséghívásra mindig legyen mobiltelefon a munkaterületen. Ellenőrizni kell, hogyvan-e térerő. Ha nincs, akkor ki kell deríteni a legközelebbi pontot, és ezt közölni kell a dolgozókkal.

    Az elsősegélynyújtókat ki kell képezni a sérülések azonosítására és kezelésére.A munkáltatónak, munkairányítónak, illetve az elsősegélynyújtónak tudnia kell, hogyhol van a legközelebbi egészségügyi létesítmény, amelyben az anafilaxiás sokk elkerülésére szolgáló injekció rendelkezésre áll.                 

    A munkáltatóknak a munkavédelmi oktatás során - a foglalkozás-egészségügyiszolgálat felvilágosítása és tanácsai alapján - a munkavállalókkal meg kell ismertetni a méh/darázscsípés veszélyeit és a szükséges megelőző intézkedéseket.

     A munkavállalók figyelmét fel kell hívni arra, hogy figyeljenek egymásra, a rovarcsípésesetén a munkát azonnal hagyják abba és igényeljék az elsősegélynyújtást vagy az orvosi ellátást. Nem szabad a sérültet magára hagyni, még ha rögtön életveszélyes tünetek nem is jelentkeznek nála. Tapasztalat szerint a jóindulatú munkatársak gyakran árnyékos, félreeső helyre küldték pihenni a sérültet, később már eszméletlen állapotban találtak rá illetve elhunyt a dolgozó.

Ha valaki tudja magáról, hogy érzékeny a méh vagy darázscsípésre, vigye magával az allergiás reakció megelőzését/csökkentését szolgáló gyógyszerét, illetve injekciót.

Ennek hiányában ne kezdje meg a munkavégzést.

A munkavállalók hordjanak zárt ruházatot és zárt cipőt. Az élénk színű ruhák - mint a sárga, piros - viselése nem javasolt.A munkavállalókat tájékoztatni kell, hogy indokolatlanul ne bolygassák a növényzetet.

Nem szabad fa-, szikla- vagy mesterséges üregekbe nyúlni, hiszen a darazsak szívesen építik a fészküket e helyekre. Ha megjelenik egy-egy méh vagy darázs a közelben, a munkavállalók igyekezzenek megőrizni a nyugalmukat, a hadonászás csak ingerli a rovarokat.Ha van rá lehetőség, az élelmiszereket a veszélyes időszakban inkább zárt térben(pihenőhelyen) fogyasszák el. Fogyasztás előtt mindig ellenőrizzék az italt, hogy nem került-e bele rovar.

Gépjárműbe történő beszállás előtt ellenőrizni kell, hogy nincs-e a kocsitérben méhvagy darázs.

Amennyiben darázs fészket találunk, azonnal hívjunk szakértőt a rovarok ártalmatlanítására, a balesetek elkerülése érdekében.


Be careful today too.

Forrás: https://www.ommf.gov.hu