Hogyan javítsuk vállalatunkban a munkavédelmi tevékenységeket?

2017.06.14

A munkavédelmi törvény előírja, a munkavállaló köteles munkatársaival együttműködni, és munkáját úgy végezni, hogy ez saját vagy más egészségét és testi épségét ne veszélyeztesse.

A kötelezés nem minden esetben elég hatékony, ezért igen nagy szerepe van a dolgozó (munkavállalók) ösztönzésének, motiválásának, hogy minél hatékonyabban és tudatosabban alkalmazzák a munkavédelmi előírásokat az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés érdekében.


Az ösztönzés célja: 

 1. a munkavédelmi szabályok betartása,

 2. a munkavédelem fejlesztése,

 3. a munkavédelmi aktivitás növelése,
 4. a kollektív szemlélet javítása.

 5. A pozitív ösztönzés

  A pozitív ösztönzés lehet anyagi és erkölcsi (pénz- és tárgy-jutalmazás, karrierépítés). A munkavállalókat, akik sikeresen alkalmazzák a munkavédelmi előírásokat, elismerésben kell részesíteni, lehetőleg megjutalmazni, hogy ily módon a szervezet többi tagja is tudja, mik az
  elvárások. Ha elmulasztjuk egy olyan személy kitüntető elismerését, aki sikeresen használja a munkavédelmi előírásokat, az olyan üzenetet fog közvetíteni, hogy nem ez a megfelelő, a biztonságos munkavégzés.. A minőségi mozgalom sikeres gyakorlat alkalmazóinak elismerése példaképet állít a szervezet többi tagja elé.

A pozitív ösztönzés mellett természetes a negatív ösztönzés is szerepet játszik.

A negatív ösztönzés

Mindeddig a kollektív szerződés rögzítette az egyes fegyelmi funkciókat:

 1. szóbeli figyelmeztetés,
 2. írásbeli figyelmeztetés,
 3. fegyelmi eljárás lefolytatásával:
 • juttatások megvonása,
 • áthelyezés,
 • elbocsátás.